5 tips om de perfecte spreker voor jouw evenement te vinden

Het kan van zoveel toegevoegde waarde zijn: een relevante spreker op een belangrijk congres of seminar. Maar soms lijkt kiezen makkelijker dan het daadwerkelijk is. Waar let je op bij het kiezen van een spreker? Wij vertellen je graag alle tips en tricks om ervoor te zorgen dat je een spreker kiest die helemaal bij jouw event past!

 1. Stel het doel van je event vast
  Wat wil je bereiken met de spreker? Wil je dat de doelgroep geïnspireerd wordt? Of dat de aanwezigen met een lading nieuwe kennis je event verlaten? Dit zijn cruciale dingen om over na te denken. Het laatste wat je wilt is dat de spreker niet aansluit bij het algehele doel van jouw event. Het belangrijkste is natuurlijk dat de spreker een toegevoegde waarde levert. Stel daarom gerichte doelen op. Dit maakt het makkelijker voor de spreker, maar dit voorkomt ook dat het algehele doel aan je voorbij gaat.
   
 2. Ontdek wat je doelgroep wilt
  Een gastspreker kan pas echt indruk maken, als hij of zij inspeelt op de behoeften van de doelgroep. Het is dus aan te raden om dieper te duiken in de interesses van de doelgroep. Welke achtergronden hebben de aanwezigen en hoe kan je deze personen op maat bedienen? Het is logisch om gelijk te denken vanuit organisatorisch perspectief, maar je zult merken dat het echt wat terugdoet als je je verplaatst in de doelgroep.
   
 3. Filter de juiste personen
  Het klinkt wellicht voor de hand liggend, maar in het keuzeproces is het belangrijk om te kijken wat de achtergrond is van de verschillende sprekers die op jouw optie-lijstje staan. Iemand kan nog zo mooi en boeiend vertellen, maar zodra deze persoon inhoudelijk geen toegevoegde waarde kan leveren aan het publiek, houdt het al snel op.
   
 4. Neem de doelgroep mee
  Wanneer je ’s ochtends een publiek voor een spreker zet die heel veel te vertellen heeft, gaat dit meestal nog wel goed. Zodra het middaguur is aangebroken verdwijnt de concentratie en is het steeds lastiger om je aandacht erbij te houden. Dit geldt ook voor de aanwezigen op jouw event! Zorg er dus voor dat de spreker interactie met de doelgroep stimuleert. Niet iedere spreker staat hiervoor open of vindt dit gewenst. Dit is dus zeker een aandachtspuntje om tijdens jouw zoektocht rekening mee te houden!
   
 5. Deel je verwachtingen
  Als de keuze eenmaal op een spreker is gevallen, is het belangrijk om je verwachtingen van de spreker duidelijk te maken. Wat wil jij precies van de desbetreffende spreker? Denk hierbij aan: tijdstippen, data, locatie en duur van de lezing. Maar ook niet geheel onbelangrijk: wat heeft de spreker nodig om zijn taak goed uit te voeren? Bespreek dit grondig met elkaar zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.
  En dat rest er nog maar één ding: de spreker kan zijn ding doen en de doelgroep voorzien van heel veel informatie, inspiratie en verbinding

  Tip: zorg dat de spreker altijd een vast contactpersoon heeft. Ook op de dag van de lezing. Zo houdt je korte lijnen en zorgt voor een soepel verloop. 

Lees verder voor meer tips, tricks & inspiratie:

Contact opnemen

Neem contact op met je accountmanager. Dit kan via het contactformulier. Je wordt vrijblijvend van advies voorzien over alle zakelijke mogelijkheden in de regio Arnhem, het Rijk van Nijmegen en de Veluwe.

Contactformulier