5 tips voor het organiseren van een (online) creatieve sessie

De beste ideeën komen niet altijd zomaar uit de lucht vallen, soms kan je organisatie wel extra creativiteitsboost gebruiken. Door een creativiteitssessie te organiseren, creëer jij de juiste omstandigheden om de gewenste creativiteit een zetje te geven! Hoewel er altijd wordt gezegd dat creativiteit zich lastig laat leiden, zijn er een paar trucjes om ervoor te zorgen dat jouw creatieve sessie het gewenste resultaat oplevert. Hoe zorg je ervoor dat  de deelnemers tijdens jouw creatieve sessie ‘aan’ gaan? Kom maar op met die stroom ideeën!

Haal mensen uit hun standaard omgeving en ze gaan anders denken. Dat is het supersimpele feitje achter het succes van creatieve sessies. Het beste resultaat behaal je dus bij voorkeur niet in je standaard (kantoor)omgeving. Creativiteit opwekken doe je door grenzen te doorbreken en je deelnemers uit te nodigen in een omgeving waar ze zich prettig, vrij en energiek voelen.

  1. Kies voor een inspirerende locatie voor je creatieve sessie

    Een andere omgeving zorgt voor een ander denkpatroon, dus verruil dat bureau voor een hangmat, hutje op de hei of ga naar buiten. Werk je online? Verwissel je bureaustoel eens voor de bank of de keukentafel. Steeds meer meetinglocaties hebben bovendien ruimtes die speciaal zijn ingericht om de creativiteit te bevorderen.
  2. Creëer een fijne, open sfeer

    Alleen als mensen zich op hun gemak voelen, zullen ze écht zeggen wat ze denken. Start met een paar simpele voorbeelden van creatieve technieken of stel een lijstje met out-of-the-box vragen om je deelnemers op stoom te helpen. Deelnemers die zich veilig voelen, durven sneller de gebaande paden te verlaten, buiten de standaard hokjes te denken en denkbeeldige barrières te verbreken. En dáár ligt die creativiteit!
Lees verder

3. Stel een doel & schud die creatieve hersencellen alvast wakker

Bang dat je met strakke richtlijnen de creativiteit belemmert? Geen zorgen. Door je creativiteitssessie een doel mee te geven, zorg je voor houvast. Door van te voren een prikkelend vraagstuk te formuleren, schud je de creatieve hersencellen alvast wakker. Geef je deelnemers ter voorbereiding een opdracht mee of leg ze een probleem voor. Zo kunnen ze van tevoren aan de slag en bereik je samen sneller resultaat.

4. Kies een werkvorm voor je creatieve sessie

Brainstorm, hackathon, mindmappen, brainwriting, designsprint, rollenspel. Je zou bijna verdwalen in alle mogelijke technieken of werkvormen om jouw creatieve sessie in te richten. Welke creatieve werkvorm het beste past bij jouw creatieve sessie ligt aan je doel, je deelnemers en natuurlijk je werkveld. Duik er van tevoren in en kies één of twee creatieve technieken uit.

5. Plan een vervolgsessie

​Natuurlijk organiseer je die creatieve sessie niet voor niets. Je wilt aan de slag met de ideeën die boven zijn komen drijven. Het kan tijdens de sessie zelf voor rust zorgen als de ideeën nog niet direct geconcretiseerd hoeven te worden, maar plan dan wél een vervolgsessie om de ideeën om te zetten in een actielijst.

Lees verder
Contact opnemen

Heb je vragen over de regio Arnhem, het Rijk van Nijmegen of de Veluwe als zakelijke bestemming of ben je op zoek naar aanvullende informatie? Dan kun je contact opnemen door het contactformulier in te vullen. We komen er zo snel mogelijk bij je op terug!

Contactformulier