Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent wint Duurzaamheidsprijs Nijmegen Green Capital 2018

01-02-2018 | Het door Wiegerinck ontworpen Van der Valk Hotel in Nijmegen-Lent is onderscheiden met de Duurzaamheidsprijs Nijmegen Green Capital 2018. Het Architectuurcentrum Nijmegen heeft de Duurzaamheidsprijs in het leven geroepen in het jaar waarin Nijmegen de titel ‘Green Capital of Europe’ draagt om de aandacht te vestigen op bijzondere duurzaamheidsprestaties.

De jury roemt in het bijzonder de opdrachtgever en noemt het hoopgevend dat Van der Valk heeft gekozen voor een echte identiteitswijziging: “Dat duurzaamheid hier als uitgangspunt is genomen voor een commercieel hotelbedrijf is erg bijzonder. Zeker, omdat het hotel dit niet per se nodig heeft om zich te onderscheiden in de markt. De jury hoopt dat in de familie en breder in de hotelbranche hierdoor duurzaam (en circulair) bouwen de norm wordt.”

Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent is één van de duurzaamste hotels in Nederland, hetgeen mede tot uiting komt door het behalen van het BREEAM Excellent en Green Globe certificaat. De basis van deze duurzaamheid wordt gevormd door een gebouwschil met een hoge energetische waarde door o.a. een hoge luchtdichtheid, zonwerend glas en een hoge isolatiewaarde. De energie die vervolgens nodig is om bijvoorbeeld het gebouw te verwarmen wordt middels een warmtepomp zo duurzaam mogelijk opgewekt.

De gevel kenmerkt zich door een beperkt materiaal gebruik met veel aandacht voor detail. De gemetselde penanten van baksteen gemaakt van klei uit de afgravingen van de Waal laten een gevarieerd beeld zien in diepte. Naast deze lokale steen wordt gebruik gemaakt van geanodiseerde aluminium kozijnen aangevuld met geperforeerde panelen. Dit verfijnde en sprankelende materiaal vormt een interessant contrast met de robuuste steen in de gevel.

Het hotel is voorzien van groene daken die accumulerend werken voor neerslag en door een diversiteit aan begroeiing in alle jaargetijden een mooi beeld opleveren. Het regenwater wordt vervolgens middels wadi’s teruggebracht in de natuurlijke omgeving.

Andere duurzaamheidsmaatregelen zijn het genereren van warm tapwater uit restwarmte van de koel- en vriestechniek in de keuken en de toepassing van KAT technologie waarbij de warme lucht uit de afzuiging van de keuken gereinigd en hergebruikt wordt.

Familie Van der Valk heeft daarnaast ook maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale ecologie. Er is een bijenhotel gerealiseerd, 20 nestkasten voor gierzwaluwen en een nestkast voor vleermuizen. Ook de externe verlichting is qua sterkte afgestemd op een zo minimale omgevingsvervuiling. Uiteraard is de gehele verlichting van het hotel uitgevoerd in LED.

Het geheel aan maatregelen maakt dat Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent met hart voor de toekomst gerealiseerd is en dus duurzaamheid in haar DNA heeft zitten.

Klik hier voor meer informatie over de mogelijkheden van Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent voor zakelijke en feestelijke bijeenkomsten.

Vind snel een geschikte locatie voor jouw evenement

Waar ben je naar op zoek?

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief!

Selecteer uw taal